Google+ Cukiernia pomysłem na biznes? | startkariery.pl
jak otworzyć cukiernię

Cukiernia pomysłem na biznes?

Jak otworzyć cukiernię? Jakie wymagania trzeba spełnić by otworzyć cukiernię? Formalności związane z otwarciem cukierni. Wytyczne sanepidu dotyczące cukierni. Jak wybrać lokal na cukiernię? Ile kosztuje założenie cukierni?



Podstawą każdej inwestycji jest szczegółowy biznesplan. Jego sporządzenie pozwoli Ci zapowiedz wielu niespodziankom. Przede wszystkim zrób dokładne rozpoznanie rynku – przejedź się po konkurencyjnych cukierniach i porównaj ich oferty. Poszukaj odpowiedniego, dobrze usytuowanego lokalu. Pomyśl o profilu i nazwie Twojej cukierni. Określ koszty otwarcia i prowadzenia firmy, poszukaj dogodnych źródeł finansowania – zapoznaj się z ofertami kredytów i dotacji. Jeszcze przed otwarciem zastanów się nad możliwością rozwoju cukierni oraz sposobem jej rozreklamowania i wypracowaniu stałych klientów

Działalność gospodarcza – pierwszy krok do wymarzonej cukierni

Niezależnie od rodzaju firmy, jej początkiem jest zarejestrowanie firmy. Aby otworzyć działalność gospodarcza musisz wypełnić odpowiedni wniosek i dostarczyć go do gminy. Poza tym pewnie czekają Cię wycieczki do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych i Urzędu Skarbowego. Nie przejmuj się, założenie firmy wcale nie jest takie trudne.

Kto może otworzyć cukiernię?

Kto tylko chce. Najlepiej jednak jeśli sam jesteś cukiernikiem. To pozwoli oszczędzić koszty zatrudnienia jednego pracownika, co na początku działalności jest sporym ułatwieniem. Poza tym możesz sygnować biznes swoim nazwiskiem i wyrabiać sobie markę.

Lokal na cukiernię

Ważna jest jego lokalizacja. Im bliżej centrum czy uczęszczanych miejsc tym lepiej. Licz się jednak, że koszty wynajmu czy kupna pomieszczeń będą w tych rejonach droższe niż na obrzeżach. Zwróć także uwagę na ich stan. Im gorzej tym drożej – przystosowanie miejsca do użyteczności może kosztować kilkadziesiąt tysięcy. A gdzie pieniądze na sprzęt?  Nie możesz zapomnieć o konkurencji. Raczej nie pakuj się między dwóch innych cukierników – staraj się znaleźć teren, na którym brakuje tego typu usług. Istotna jest przestrzeń – za duża to na początku wyrzucony pieniądz, ale większe możliwości rozwoju. Mała klitka to porażka już na starcie. Musisz przecież zmieścić w środku pracownię cukierniczą, sklep, a w przyszłości może także kilka stolików. Oczywiście możesz kupować gotowe wyroby u innych, ale wtedy otwierasz bardziej sklep niż cukiernie z prawdziwego zdarzenia.

Wyposażenie cukierni – ile to kosztuje?

Sercem cukierni jest pracownia. To będzie Twój największy wydatek. Nie ma co na niej oszczędzać, tym bardziej,że musi Ci służyć przez długie lata. Podstawą jest piec cukierniczy, za który zapłacisz od kilku do kilkudziesięciu tysięcy złotych (najczęściej 7 – 20), niezbędna jest także ubijarka do mieszania mas kolejne 5 do 10 tysięcy złotych. Przyda się też wałkowarka do ciasta – 5 do 15 tysięcy złotych. Oprócz tego oczywiście przedmioty codziennego użytku jak: blachy, formy, wałki, stojaki, łopatki, sita, pędzle, noże, łyżki, garnki itd. Wydasz na nie zależnie od potrzeb kilka do kilkunastu tysięcy. Rozwijając swój zakład być może będziesz chciał kupić maszynę do lodów (ich ceny zaczynają się w granicach 40 tysięcy). Standardowo musisz zaopatrzyć się także w meble –  postaraj się żeby (podobnie jak podłogi) były łatwe do utrzymania w czystości.

Wymagania sanitarne dotyczące cukierni

W związku z tym, że w cukierni będziesz miał do czynienia z produktami spożywczymi, konieczne jest spełnienie restrykcyjnych wymogów sanitarnych. Zostały one opisane szczegółowo w dwóch dokumentach: ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r., a także w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady WE nr 852/2004/WE z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. M.in. musisz porządnie oddzielić ubikacje od miejsca tworzenia słodkości, mieć umywalki z gorącą i zimną wodą, środki dezynfekcyjne oraz ogólnie dbać o najwyższe standardy czystości. Wszystkie informacje znajdziesz w powyższych dokumentach. Nie zapomnij, że każdy pracownik pracujący z pożywieniem musi mieć aktualną książeczkę zdrowia. Wydaje ją Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna. Ważne są również przepisy przeciwpożarowe.

Kogo zatrudnić w cukierni?

Osoby doświadczone! Co nie znaczy, koniecznie z dwudziestoletnim stażem, ale znające się na rzeczy. Nie przyjmuj byle kogo – Twoje wypieki muszą być najwyższej klasy. Jeśli ktoś coś zawali i klienci się zniechęcą, trudno będzie odzyskać ich zaufanie, nawet jeśli zmienisz współpracowników. Opłaca się wyłożyć na pensje kilka stówek więcej i mieć pewność, że nie czekają Cie niemiłe niespodzianki jak zakalec czy szkło w wypiekach.

Reklama cukierni

Na początku zainwestuj w reklamę. Skontaktuj się z lokalnymi mediami (lokalne portale i prasa będą najtańsze). Wyrób kilka bannerów i wywieś je w widocznym miejscu. Wydrukuj ulotki i plakaty.  Koniecznie załóż stronę internetową i profil cukierni na Facebooku. Staraj się na bieżąco publikować choćby krótkie, ale ciekawe wpisy. Do tego pomyśl nad oryginalną chwytliwą nazwą – uważaj tylko żeby nie przesadzić. W pierwszych dniach działalności możesz pokusić się o promocję. Tańsze wypieki, darmowe ciasteczka czy pączki przy zakupie powyżej pewnej kwoty.

Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj nasz wywiad z cukiernikiem.

Cukiernia pomysłem na biznes?
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
2 komentarzy.

Leave a Reply to Usu

*

*

  • Anna
    1 lipca 2016 at 7:09 am - Reply

    Cukiernia to znakomity pomysł! Trzeba tylko dopełnić wszystkich formalności i zadbać o bezpieczeństwo. Ja środki do dezynfekcji kupuję w internecie, tam mogę najłatwiej znaleźć takie, które mogą być używane na powierzchniach mających styczność z jedzeniem. Nie mam potem problemu ani z kontrolami Sanepidu, ani z myślami, że czegoś w tej kwestii nie dopilnowałam.

  • Maciek
    24 sierpnia 2016 at 4:24 pm - Reply

    Jestem w biznesie czwarty rok i dopiero teraz mogę powiedzieć, że to dochodowy biznes. Pierwsze dwa lata były bardzo trudne, ale opłaciło się. Musimy przede wszystkim zaopatrzyć się w dobry sprzęt (nowy lub używany, nie miejmy obiekcji przed zakupem używanych rzeczy, jeśli tylko na to pozwala nam budżet). Wysokiej jakości akcesoria cukiernicze są bardzo ważne. Warto starannie dobrać firmy, z którymi będzie się w tym aspekcie współpracowało. Zachęcam do zapoznania się z ofertą na przykład tej firmy: http://www.masz.gliwice.pl.

  • banner