Jak otworzyć restaurację? Jakie formalności trzeba spełnić żeby otworzyć restaurację? Jakie zgody trzeba mieć by otworzyć restaurację? Jak wybrać lokal odpowiedni na restaurację? Zezwolenia konieczne do otwarcia restauracji. Sanepid a własna restauracja.
Spis treści
Bez biznes planu ani rusz! – planowanie otwarcia restauracji
Myślenie o własnej wymarzonej restauracji należny zacząć od dokładnego przemyślenia inwestycji i sporządzenia biznesplanu. Trzeba określić profil restauracji i potencjalnych klientów, wykonać rozpoznanie rynku, pomyśleć o lokalu, oszacować możliwe zyski i straty, wyliczyć wkład własny, wybrać inne źródła finansowania, „prześwietlić” konkurencję, zaplanować koncepcję reklamy itd..
Własna firma – niezbędna przy zakładaniu restauracji
Pierwszym niezbędnym krokiem formalnym do wyśnionej restauracji jest założenie działalności gospodarczej. Wiąże się z tym kilka obowiązków jak np.: wypełnienie odpowiedniego wniosku, wizyta w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych oraz Urzędzie Skarbowym.
Gdzieś trzeba wstawić stoliki – lokal pod restaurację
Gdy możemy już oficjalnie ogłosić się właścicielem działalności gospodarczej, czas (jeśli nie zrobiliśmy już tego wstępnie wcześniej) rozejrzeć się za odpowiednim lokalem. Istotne jest czy chcemy go wynająć, kupić czy wybudować od podstaw. Ostatnie rozwiązanie jest najbardziej kosztowne (generuje też kolejne formalności związane z pracami budowlanymi), ale daje nam największą kontrolę nad inwestycją, pierwsze dwa bezpieczniejsze lecz trzeba się liczyć (z nie zawsze zaplanowanymi) kosztami przystosowania miejsca do naszych potrzeb. Wybór opcji zależeć będzie od profilu restauracji (alkoholu np. nie można sprzedawać w sąsiedztwie szkół), optymalnej lokalizacji i przede wszystkim od grubości naszego portfela. Warto postarać się, aby wystrój był odpowiedni do serwowanej kuchni, a sprzęt w możliwie najlepszym stanie. Lepiej kupić coś nowego niż borykać się z nieprzewidzianymi problemami.
Wszystko musi być zgodne z prawem – formalności związane z otwarciem restauracji
Samo miejsce to jeszcze nie wszystko, najistotniejsza jest jego adaptacja do wymagań prawnych. Każdy lokal musi spełniać wytyczne Bezpieczeństwa i Higieny Pracy, Ochrony Przeciw Pożarowej, Sanepidu [ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U. z 2001r.
Nr 63, poz. 634, z późn. zm.)] raz Inspektora Nadzoru Budowlanego. Dwie ostatnie instytucję muszą odebrać lokal przed jego otwarciem. Jeśli planujemy sprzedaż alkoholu, niezbędne jest uzyskanie odpowiednich koncesji.
Restauracja to ludzie – zatrudnianie pracowników do restauracji
O ile sami nie jesteśmy mistrzami kuchni trzeba rozglądnąć się za dobrym kucharzem. Nigdy,a szczególnie na początku działalności nie możemy sobie pozwolić na słabą jakoś podawanych dań – niezależnie czy otwieramy mały lokal czy dużą wykwintną restaurację. Wykwalifikowani pracownicy będą drożsi, ale w jakość zawsze opłaca się inwestować. Należy pamiętać, aby wszyscy posiadali aktualne (i oryginalne!) książeczki zdrowia. Korzystne bywa także nawiązanie długotrwałej współpracy z dostawcami co może skutkować niższymi cenami i gratisami.
Reklama dźwignią handlu – jak dotrzeć ze swoją restauracją do klientów?
Naturalnie forma i treść ogłoszeń zależeć będzie od profilu, nazwy i miejsca, w którym działamy. Niezależnie jednak od medium i rodzaju lokalu warto się wyróżniać na tle konkurencji. N początku działalności skuteczna może być bardziej agresywna reklama – zainwestujmy w lokalne media, załóżmy konto na Facebooku (może zacznijmy prowadzić kulinarnego bloga?), wyróbmy bannery i zawieśmy je w widocznych miejscach, wymyślmy promocje dla nowych klientów – możliwości jest wiele, a ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia.
Dodaj komentarz