Start kariery » Biznes » Jak wyposażyć lokal gastronomiczny?
Biznes

Jak wyposażyć lokal gastronomiczny?

Prowadzenie własnego lokalu gastronomicznego dla wielu osób może stać się prawdziwą pasją i sposobem na życie.

Początki bywają jednak trudne. Nie mając doświadczenia często nie wiemy w jaki sposób wyposażyć restaurację lub bistro tak, by zapewnić sobie maksymalną efektywność pracy i wysoką jakość wydawanych posiłków. Spójrzmy więc na co warto zwrócić uwagę.

Przede wszystkim kuchnia

Wiele osób, które nie mają doświadczenia w pracy w gastronomii zaczyna wyposażenie lokalu od wyboru mebli, które znajdą się na sali restauracyjnej traktując nieco po macoszemu to, co znajdzie się w kuchni. To błąd. Od tego jakie meble, sprzęty i akcesoria znajdą się w kuchni zależy bowiem tempo i efektywność pracy kucharzy. Co więcej, brak odpowiednich rozwiązań może utrudnić utrzymanie odpowiedniego poziomu higieny a co za tym idzie wpłynąć również na jakość potraw.

Jakie meble powinny znaleźć się w kuchni?

Jakie więc meble powinny znaleźć się w lokalu gastronomicznym? W kuchni najważniejsza jest odporność mebli na działanie wysokich temperatur oraz łatwość w utrzymaniu czystości. Dlatego bardzo wielu restauratorów stawia na meble ze stali nierdzewnej. Są solidne, trwałe a ich czyszczenie nie sprawia żadnego problemu. Wybór mebli ze stali nierdzewnej jest obecnie bardzo szeroki. Są to szafki, blaty, stoliki oraz wiele innych rozwiązań, dzięki którym przygotowywanie i przechowywanie żywności staje się znacznie łatwiejsze.

Akcesoria kuchenne – stawiaj na jakość

Poza meblami niezwykle ważnym elementem wyposażenia są również odpowiednie akcesoria kuchenne, które pozwolą nam przechowywać i podawać dania w wygodny sposób. W każdej kuchni powinien znaleźć się wózek kelnerski oraz szeroki wybór pojemników ze stali. Pozwalają one bowiem na zachowanie świeżości produktów, nie mają wpływu na ich smak a jednocześnie są znacznie bardziej trwałe niż te, które wykonane są np. z tworzyw sztucznych

Podsumowując, wyposażenie lokalu gastronomicznego to przede wszystkim to, co znajduje się w kuchni. To właśnie ona jest bowiem sercem każdej restauracji. Warto więc zadbać o maksymalną funkcjonalność i wysoką jakość mebli oraz niezbędnych akcesoriów. 

Dodaj komentarz

Kliknij, by dodać komentarz