Start kariery » Opinie o firmach » Czy warto pracować w McDonald’s? – praca, opinie, zarobki
Opinie o firmach Praca

Czy warto pracować w McDonald’s? – praca, opinie, zarobki

W Polsce w 150 miastach działa obecnie ponad 350 restauracji  McDonald’s. Łącznie w fast-foodach spod znaku złotych łuków pracuje blisko 18 000 osób. Czy warto zatrudnić się w  McDonald’s? Jak wygląda praca w McDonald’s? Ile zarabia się w McDonald’sMcDonald’s?

Z kart historii

McDonald’s został założony 15 maja 1940 roku w San Bernardino w Kalifornii przez braci Richarda i Maurice’a McDonaldów. Już 13 lat później przedsiębiorstwo zaczęło udzielać licencji na zasadzie franczyzy. Obecnie w ponad 100 krajach otwartych zostało ponad 36 000 restauracji, obsługujących dziennie prawie 70 milionów klientów.

Stanowiska pracy w McDonald’s

McDonald’s poszukuje przede wszystkich pracowników do kuchni i wydawania posiłków. Pracowników klasycznych restauracji i McCafe, hostessy, młodocianych pracowników sezonowych, pracowników nocnych, konserwatorów czy menadżerów.

Doświadczenie wymagane w McDonald’s

W McDonald’s (przynajmniej na najpopularniejsze stanowiska) nie jest wymagane konkretne doświadczenie ani wykształcenie. Firma zapewnia wszelkie konieczne szkolenia. Proces rekrutacji polega na rozmowie kwalifikacyjnej i spełnieniu kilku formalności. Co ciekawe, w McDonald’s mogą pracować także osoby niepełnoletnie, które ukończyły 16 lat.

Zarobki i możliwość awansu w McDonald’s

Stawka godzinowa w McDonald’s przeważnie waha się między 10 a 12 zł + dodatek na buty i pranie (choć sporo byłych pracowników wskazuje na mniejsze kwoty), a aż 60% pracowników biurowych zaczynało swoją pracę w restauracji na szeregowych stanowiskach np. przy wydawaniu posiłków. Miesięczna pensja zależy od ilości przepracowanych godzin. Istnieje możliwość dostosowania grafiku do indywidualnych potrzeb i preferencji. Kierownik restauracji może liczyć na zarobki rzędu nawet 4500 – 5000 tys. zł netto.

Warunki pracy w McDonald’s

„Ja pracuję w McDonald’s w Warszawie i zarabiam 11 zł brutto..Masakra, pracuję na cały etat po 10h dziennie na różne zmiany. Jest ciężko. Tyle tylko, że jest umowa o pracę ,to fakt, ale co z tego jak człowiek wraca nieprzytomny do domu, położy się i za chwilę musi wstać, żeby iść do pracy. Grafik też zależy na jakiego kierownika się trafi. Awans uzyska ten kto trzyma sztamę z kierownikiem i osobami z jego otoczenia. – komentuje, pod jednym artykułów o pracy w McDonald’s, internautka o nicku Nieznajoma

 

Adam Czajkowski, autor artykułu „Pracowałem w McDonaldzie. Dowiedz się jak jest naprawdę” pisze: „Jest to praca w stresie, na wysokich obrotach. W jednej chwili możesz robić kanapki, a zaraz potem sprzątać toalety, (…).Autor przez 2 miesiące pracy w czasie trwania okresu próbnego, będąc zatrudnionym na 3/4 etatu zarobił 1600 zł. Biorąc pod uwagę charakter pracy, typowo fizyczny, jest to mało..”.

komentarze 3

Kliknij, by dodać komentarz

  • Witam. Jestem studentką drugiego roku zarządzania. Zbieram informacje na temat metod doboru wewnętrznego prowadzonego w restauracjach McDonald’s. Ankieta skierowana jest do osób na szczeblu kierowniczym.
    Z góry dziękuje za wypełnienie.

  • Ja pracowałem w Mcdonald lata 2002 -2006 zarabiaem na godzine w tedy brutto 4,96 zł brutto .Ale wtedy sie ucyzłem inne czasy . Głodowa stawka a praca po 12 godzin .Jedyny plus tej pracy fajna ekipka ale nic wiecej charów i charówa za 4,05 na godzine wtedy było . Teraz mam inna pracę za o wiele wieksze pieniadze na godzine bo około 70zł brutto .Jak sobie wspomne tamtem czasy w mcd dorabiac za ten psi chu to asz mnie trzesie

  • Możliwość zdobycia doświadczenia, rozwija umiejętności miękkie, kiedy ktoś jest np nieśmiały, poprawiła mi się też szybkość podejmowania decyzji, obrotność, poznaje się dużo ludzi (pracowników), uczy asertywności kiedy pracownicy są hmm.. dość specyficzni, trudni klienci uczą twardej skóry i funkcjonowania w stresujących warunkach.
    Możliwość dostosowania grafiku do innych obowiązków/zajawek.
    Możliwości rozwoju ale głónie dla ludzi wysoce komunikatywnych i umiejących zarządzać innymi.
    Praca na normalnych warunkach: um o prace, wypłata na czas i nie obcinają ci z niej bo np zrzuciłeś kotleta na ziemie czy coś :D.
    Aktualnie stawka spoko a i można dostać premie, dodatki za odzież podwyżka i inne.
    Ogólnie polecam jako praca na początek a potem jak się zostanie tam to też spoko. Pozdrawiam.