Dietetyk zajmuje się sprawdzaniem jakości żywności oraz sposobu jej przyrządzenia, dobiera także dietę odpowiednią dla klienta – przygotowaną z uwagą na jego wiek, przebyte choroby, stan zdrowia itd. Czy warto iść na dietetykę?
Spis treści
Dla kogo dietetyka?
Przede wszystkim powinieneś być otwarty na problemy innych, komunikatywny, cierpliwy i wyrozumiały. Musisz lubić pracę z ludźmi. Dobrze jeśli odznaczasz się dokładnością, i starannością, potrafisz logicznie myśleć i masz dobrą pamięć. Praca dietetyka niesie ze sobą odpowiedzialnością za zdrowie klientów. Na studiach czeka Cie sporo wkuwania teorii i kilka przedmiotów ścisłych jak chemia czy biologia.
Jak dostać się na dietetykę?
By dostać się na dietetykę zazwyczaj musisz zdać chemię i biologię na maturze. Niektóre uczelnie mają mniejsze wymagania, bywa, że wystarczy tylko zdany egzamin dojrzałości. Co ważne, wraz z dokumentami, musisz dostarczyć zaświadczenie lekarskie o stanie zdrowia i braku przeciwwskazań dla Twojej pracy w zawodzie dietetyka.
Jakie przedmioty na dietetyce?
Chemia żywności, podstawy żywienia człowieka, język angielski, anatomia człowieka, parazytologia, epidemiologia chorób, psychologia ogólna, organizacja pracy w zakładach żywienia, fizjologia człowieka, toksykologia i bezpieczeństwo żywności, etyka, biochemia ogólna i żywieniowa, żywienie człowieka, genetyka, TI, choroby metaboliczne, alergie pokarmowe, farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcja leków z żywnością, zaburzenia odżywiania o podłożu psychologicznym, dietetyka kliniczna w pediatrii, kliniczny zarys chorób – postępowanie dietetyczne, poradnictwo żywieniowe itd.
Jakie specjalności na dietetyce?
Na dietetyce możesz wybrać kilka specjalności, np.:
- dietoterapia,
- żywienie zbiorowe,
- profilaktyka żywienia,
- żywienie w sporcie,
- dietetyka w turystyce i rekreacji,
- dietetyka w odnowie biologicznej i sporcie,
- dietetyka kliniczna.
- psychodietetyka,
- poradnictwo dietetyczne,
- żywność ekologiczna w dietetyce.
Jaka praca po dietetyce?
Po dietetyce możesz pracować w centrach badań i laboratoriach, w szkolnictwie, w zakładach produkcji żywności, placówkach ochrony zdrowia, firmach zajmujących się żywieniem zbiorowym i cateringiem, instytucjach poradnictwa żywieniowego, organizacjach sportowych itd.
[…] Dietetykiem nie można zostać od tak sobie. Związane jest to z wpływem na zdrowie pacjentów. Konieczne jest wykształcenie w tym kierunku, które można uzyskać w szkołach policealnych lub kończąc studia wyższe. Podczas trwania nauki przyszły dietetyk zyskuje wszelkie konieczne wiadomości teoretyczne (m.in. z zakresu: biochemii, podstaw żywienia człowieka itd.) oraz umiejętności praktyczne. Zainteresowany studiami w tym kierunku? Sprawdź, czy warto studiować dietetykę. […]
ja studiowałam dietetykę na wszuie i myślę, że warto – co prawda dużo nauczyłam się w samej pracy, ale nie mogę nie docenić tego czego się nauczyłam 😉
Ja myślę, że warto i że to naprawdę przyszłościowe studia, które dają później możliwość pracy w zawodzie. Fajnie, że przybywa miejsc, gdzie można studiować dietetykę. W tym roku WSZ w Gdańsku otworzyła licencjat z dietetyki i chyba są jeszcze wolne miejsca, więc warto próbować swoich sił w rekrutacji.
Dietetyka to bardzo dobry kierunek i bardzo przyszłościowy. Ja skończyłam co prawda na wszuie w poznaniu dietetykę, a teraz pracuję za granicą nie w zawodzie, ale mam koleżanki, które się odnalazły, pracują teraz np. w szpitalu jako dietetyk kliniczny 🙂 Można? Można!
Zalezy co gdzie i jak. Wiadomo dietetyk moze na dobrac diete, ale nie jest czarodziejem ani nie przewiduje przyszlosci i nie wie czy na sto procent ona zadziala. Kazdy ma inne predyspozycje do tego. Dzialaja hormony i wiele tez od nich zalezy. Warto czasem tez wlasnie zrobic badania zanim zaczniemy diete