W ostatnich latach nastała moda na piwa regionalne. Jest to rynek, który ciągle rośnie, a wielbicieli złocistego trunku nie ubywa. Może warto zastanowić się nad otwarciem własnego browaru?
Spis treści
Żeby napić się piwa nie trzeba kupować browaru
Jeśli jesteś piwoszem i po latach picia piwa zastanawiasz się nad własnym browarem, to może warto zacząć od zakupu domowej aparatury do wyrobu piwa i sprawdzeniu, czy masz smykałkę do warzenia piwa. Gotowy zestaw do produkcji piwa można już kupić za niecałe 200 złotych. Oprócz aparatury do warzenia otrzymasz również kapslownicę do butelek oraz półprodukty do wytworzenia domowego piwa. Za kilkadziesiąt złotych jesteś w stanie wyprodukować kilkadziesiąt litrów piwa. Na własny użytek to całkiem sporo. Domowy browar ma jednak podstawową wadę – piwa własnej produkcji nie można legalnie sprzedać.
Koszt: ok. 200 zł
Browar restauracyjny
W domowych warunkach możesz jednak opracować własną recepturę piwa. Jeśli chcesz sprawdzić, jak na twój trunek zareagują inni piwosze, to dobrym rozwiązaniem może być dogadanie się z browarem restauracyjnym. W ostatnich latach powstało sporo restauracji, które posiadają własne mini-browary. Jeśli restauracja wyrazi zgodę, to możesz wyprodukować tam własne piwo i sprzedawać je klientom lokalu. Dzięki temu restauracja będzie miała bogatszą listę trunków, a ty pieniądze i satysfakcję z wyprodukowania własnego piwa.
Koszt: ok. 3000 zł
Browar kontraktowy
Jeśli masz ambicję, by wypuszczać piwo pod własną marką na rynek, to dobrym pomysłem może być zlecenie produkcji piwa opartego o własną recepturę większemu browarowi. Niektóre browary mają wolne moce przerobowe i chętnie wyprodukują dla ciebie określoną partię trunku. Po twojej stronie będzie opłacenie produkcji oraz dystrybucja i marketing piwa. Obecnie na rynku funkcjonuje wiele firm, które produkują piwo w ten sposób. Są to piwa niszowe, wyróżniające się wśród innych marką i smakiem. Ten pomysł wymaga już jednak sporych nakładów finansowych oraz wiąże się z ryzykiem biznesowym.
Koszt: od kilkunastu do kilkudziesięciu tysięcy złotych
Browar rzemieślniczy
Jeśli chcesz jednak panować nad całym procesem produkcji piwa i zająć się tym biznesem poważnie, to rozwiązaniem może być otwarcie własnego browaru rzemieślniczego. Wiąże się to jednak z wieloma problemami natury biurokratycznej.
Przede wszystkim zgodę na budowę browaru muszą wyrazić okoliczni mieszkańcy, a ty musisz uzyskać ekspertyzę Wydziału Ochrony Środowiska danej gminy. Procedura uzyskania tzw. Decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach zgody na realizację przedsięwzięcia (DUŚ) może potrwać ładnych parę miesięcy i kosztować kilkaset złotych. Następnie należy otrzymać zgodę gminnego Wydziału Architektury na budowę lub przebudową budynku pod browar. Trwa to prawie pół roku i kosztuje kilka tysięcy. Kolejnym krokiem jest uzyskanie zgody od SANEPID i Straży Pożarnej na rozpoczęcie działalności w budynku. Potem zostaje tylko zgłoszenie się do Urzędu Celnego, który będzie kontrolował produkcję piwa, gdyż związana jest z nim konieczność opłacania akcyzy. A potem już z górki: odbiór Urzędu Dozoru Technicznego (jeśli będziesz miał urządzenia pod dużym ciśnieniem) oraz uzyskanie i opłacenie koncesji na sprzedaż alkoholu (jeśli planujesz sprzedawać piwo detalicznie). Potem pozostaje ci tylko dystrybucja i marketing. No i sprzedaż – przecież po twoje piwo mają się ustawiać kolejki.
Koszt: kilkaset tysięcy złotych
Browar przemysłowy
Gdy zdobędziesz już kawałek tortu na rynku piw, to pomyśl nad postawieniem własnego browaru przemysłowego. Będziesz mógł wtedy produkować hektolitry piwa i konkurować na rynku z największymi graczami.
Koszt: miliony złotych.
Przez konsumentów coraz bardziej doceniane jest piwo niszowe, odznaczające się wysoką jakością i oryginalnym smakiem, produkowane przez mniejsze lokalne browary, anie jakaś masówka! I założenie własnego browaru nie jest aż tak trudne! więc dawać koledzy czas zarabiać na piwku 😉
Każdego zainteresowanego otwarciem własnego browaru zapraszam do zaglądnięcia na naszą stronę internetową.