Start kariery » Wywiady » „Wino otwiera wiele drzwi” – wywiad
Wywiady

„Wino otwiera wiele drzwi” – wywiad

O specyfice pracy sommeliera rozmawiamy z Moniką Bielką-Vescovi – certyfikowaną sommelierką i pasjonatką wina.

Na czym polega praca sommeliera?

Sommelier to specjalista w dziedzinie wiedzy o winie i jego degustacji.Praca sommeliera to przede wszystkim praca z ludźmi, umiejętność odczytywania ich potrzeb i gustów oraz dopasowania ich do menu, okazji, czy też pory roku tak by klient był zadowolony z wyboru wina. Praca ta polega także na układaniu karty win nie tylko odpowiedniej do podawanego menu ale również do konceptu restauracji. Sommelier zajmuje się także relacjami z importerami, zamówieniami oraz zarządza piwnicą wina.

Moja wiedza o winie jest bardzo skąpa, a gust niewyrobiony. Zdarza się, że wino które wydaje mi się dobre ma niskie oceny recenzentów. Czy taka osoba jak ja mogłaby zostać sommelierem?

Zawodowe sommelierstwo wymaga wieloletniej pracy, dużych nakładów finansowych, a przede wszystkim pasji. To miłość do wina powoduje, że sommelier zaczyna sięgać po specjalistyczne lektury i zastanawiać się nad smakiem i aromatem wina. Wino to niej jest jednak wiedza tajemna. Wbrew pozorom, degustacji wina i rozpoznawania szczepów w ciemno można się nauczyć poprzez systematyczne trenowanie zmysłu powonienia. Najlepszym sposobem jest świadome wąchanie otaczających nas aromatów. Sezonowe owoce i warzywa świetnie nadają się do tego, aby zacząć trening sommelierski.

Gdzie można zdobyć kwalifikacje zawodowe sommeliera?

Kwalifikacje zawodowe można zdobyć decydując się na kursy wiedzy o winie największej na świecie londyńskiej szkoły Wine and Spirit Education Trust. Szkoła ma swoje oddziały w 62 krajach świata a certyfikat ukończenia kursu jest rozpoznawalny i respektowany na całym świecie. W Polsce kursy oferowane są w języku angielskim w Szkole Sommelierów w Krakowie. Szkolenia odbywają się na trzech poziomach, od podstawowego poziomu 1 przeznaczonego dla osób nie posiadających wiedzy o winie lub chcących ją usystematyzować tak by z łatwością można ją było przekazać do poziomu 3 przeznaczonego przede wszystkim dla pracowników branży winiarskiej.

A skąd u Pani wzięła się pasja do wina?

Po skończeniu studiów wyjechałam do USA zaczęłam prowadzić ekskluzywne restauracje najpierw w Tennessee później w Kolorado. W międzyczasie zarażona bakcylem wina czytałam jak najwięcej się dało, degustowałam wina, chłonęłam wiedzę od importerów, klientów, współpracowników. Kiedy te źródła się wyczerpały, zaczęłam specjalistyczne kursy. Stopień po stopniu pięłam się w górę przechodząc kolejne etapy edukacji sommelierskiej. W końcu zapisałam się na kurs dyplomowy International Sommelier Guild gdzie spotkałam ludzi, którzy mówili tym samym językiem, cieszyli się z nuty benzyny w Rieslingu, doszukiwali skorupiaków w Chablis. Potem były jeszcze dodatkowe kursy i kwalifikacje nauczycielskie w londyńskiej szkole Wine & Spirit Education Trust.

Praca sommeliera daje więc szanse na ciekawe życie… 

Wiedza o winie otworzyła wiele drzwi w moim życiu. Dzięki niej przebyłam wiele wspaniałych podróży i poznałam znakomitych ludzi. W związku z moją pracą przeprowadziłam się na dwa lata do Tajlandii na wyspę Phuket gdzie pracowałam jako sommelier, prowadziłam kursy WSET oraz zajmowałam się selekcją wina dla hoteli grupy Six Senses.

Czy praca sommeliera to zawód przyszłości w Polsce?

Od kilku lat widoczny jest dynamiczny rozwój branży winiarskiej w Polsce, jak również wzrost świadomości wśród klientów – tak, sommelierstwo ma przyszłość w naszym kraju.

 

Monika Bielka-Vescovi –  prowadzi w Krakowie Szkołę Sommelierów , w której uczy wiedzy o winie w języku polskim i języku angielskim. Przeprowadza degustacje wina dla klientów prywatnych i biznesowych. Wykłada w Collegium Civitas i na Uniwersytecie Jagiellońskim. Od 1,5 roku jest prezesem Stowarzyszenia Kobiety i Wino.

 

 

 

 

 

tagi

Dodaj komentarz

Kliknij, by dodać komentarz