Start kariery » Biznes » Pomysł na biznes » Jak otworzyć własny sklep spożywczy?
Pomysł na biznes

Jak otworzyć własny sklep spożywczy?

Jak otworzyć sklep spożywczy? Jakie wymagania trzeba spełnić by otworzyć sklep spożywczy? Formalności związane z otwarciem sklepu spożywczego. Wymagania sanitarne dla sklepu spożywczego. Jak wybrać lokal na sklep spożywczy?

Zaplanuj swój sklep – krok po kroku

Bez biznesplanu ani rusz. Zanim zabierzesz się za otwieranie sklepu spożywczego, dokładnie wszystko przemyśl:

  • Zrób gruntowne rozpoznanie rynku. Sprawdź ile sklepów jest w Twojej okolicy i jaki asortyment oferują. Nie pakuj się między 2 supermarkety. Jeśli sklep ma być na wsi zastanów się czy wieś ma wystarczająco wielu mieszkańców.
  • Określ profil swojego biznesu (czy będą to wyłącznie artykuły spożywcze, czy może też chemia gospodarcza i prasa), a także jakość sprzedawanych produktów (bardziej ekskluzywne, droższe w centrum –  tańsze, popularnych firm, na obrzeżach i biedniejszych dzielnicach).
  • Znajdź odpowiedni lokal w dogodnym miejscu.
  • Oszacuj koszty inwestycji oraz możliwe miesięczne przychody i rozchody.
  • Zawczasu zastanów się nad reklamą i możliwościami przyszłego rozwoju biznesu.

Otwórz działalność gospodarczą

Jak chcesz otworzyć sklep spożywczy (i nie tylko), musisz założyć własną firmę (działalność gospodarczą). Wybierz jej formę, wypełnij odpowiedni wniosek i dostarcz go do swojego urzędu gminy lub miasta. Poza tym czekają Cię pewnie wycieczki do Urzędu Skarbowego i Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Cała procedura nie jest jakoś wybitnie skomplikowana więc powinieneś sobie poradzić bez większych problemów.

Kto może otworzyć sklep spożywczy?

Jeśli znasz się na handlu, masz smykałkę do interesów, potrafisz pracować w stresie, umiesz  obsługiwać kalkulator, to właśnie Ty nadajesz się idealnie. Nie zaszkodzi też przedsiębiorczość, zaradność czy wykształcenie ekonomiczne lub zbliżone.

Jak wybrać lokal na własny sklep spożywczy?

Przede wszystkim znajdź dogodną lokalizację. Najlepiej jeśli Twój sklep będzie znajdował się niedaleko dużego skupiska ludzi: osiedla, szkoły, zakładu pracy, centrum miasta, atrakcji turystycznej, dworca itd. Warto też wejść na mniej zaludniony teren, w którym brakuje oferowanej przez Ciebie usługi. Licz się z tym, że im lepsze miejsce tym najpewniej droższy czynsz lub cena kupna lokalu. Jeśli otwierasz sklep spożywczy na wsi postaraj się, aby nie był zlokalizowany na uboczu. Najlepsze będzie centrum wsi.

Jeśli zastanawiasz się czy i jak otworzyć własny sklep oraz masz wystarczająco dużo pieniędzy rozważ wybudowanie czegoś od podstaw. Niezależnie czy wynajmujesz, kupujesz czy budujesz, uważaj na wszystkie pozwolenia! Zwróć uwagę na stan budynku. Nie daj się skusić niewiarygodnie niską ceną – za gruntowny remont zapłacisz kilkakrotnie więcej niż zaoszczędzisz na wstępie.

Wielkość pomieszczenia zależny wyłącznie od Ciebie i twoich możliwości finansowych. Niezależnie od metrażu staraj się żeby było w  miarę przestrzennie i ludzie mogli swobodnie się poruszać – zamów mniej, ale nie zapychaj sklepu towarem po sufit. Pamiętaj żebyś znalazł miejsce na zaplecze, magazyn oraz toaletę.

Sklep na zasadzie franchisingu

Franchising lub  franczyza  polega na zawarciu umowy z właścicielem sieci sklepów. W zamian za opłatę licencyjną i dzielenie się zyskami, otrzymujesz możliwość posługiwania się znanym logiem i nie musisz zbytnie martwić się o rodzaj asortymentu. Otrzymasz też część wyposażenia, a firma uwzględni Cię  w swoim planie reklamowym. Popularne w Polsce sieci franczyzowe to ABC, Żabka, Lewiatan, ODIDO, Groszek.

Wyposażenie

To wydatek minimum kilkudziesięciu tysięcy złotych. Czasami w tej kwocie zmieści się tez przystosowanie lokalu do stanu użyteczności. Oczywiście musisz kupić półki sklepowe, kasy, lodówki itd.

Koncesja na alkohol – koszty i rodzaje

  • do 4,5 procent zawartości alkoholu oraz na piwo. Koszty: 525 zł za zezwolenie + 1,4 proc. ogólnej wartości sprzedaży tych napojów w roku poprzednim jeśli sprzedaży przekroczyła 37 500 zł;
  • powyżej 4,5 procent do 18 proc. zawartości alkoholu (z wyjątkiem piwa). Koszt: 525 zł za pozwolenie +1,4 proc. ogólnej wartości sprzedaży tych napojów w roku poprzednim jeżeli wartość sprzedaży przekroczyła 37 500 zł;
  • powyżej 18 procent zawartości alkoholu. Koszt: 2100 zł +  2,7 proc. ogólnej wartości sprzedaży tych napojów w roku poprzednim jeśli wartość sprzedaży przekroczyła 77 000 zł.

Czas trwania koncesji na alkohol

Wyróżnia się koncesje (Ciebie interesuje ta druga):

  • gastronomiczną: na okres nie krótszy niż 4 lata, w przypadku sprzedaży napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu sprzedaży,
  • detaliczną: na okres nie krótszy niż 2 lata,  w przypadku sprzedaży napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży.

Sanepid w sklepie spożywczym

Na początku musisz wysłać do Powiatowego Inspektora Sanitarnego dokładny projekt sklepu (plany architektoniczne, plany pomieszczeń, m.in.: dostęp do wody, ilość wejść i okien, powierzchnia itd.). Po jego akceptacji możesz przystąpić do prac, a do 14 dni po ich zakończeniu, musisz ponownie zwrócić się do sanepidu z podaniem o odbiór i rejestrację obiektu. To jednak nie koniec przygody z wymaganiami higienicznymi. Przez cały czas trwania działalności musisz się pilnować, w końcu, będziesz pracował z żywnością i nie chcesz narazić klientów na niebezpieczeństwo, poza tym kontrola może wpaść w każdej chwili dlatego nie wciskaj ludziom przeterminowanych konserw.

Sklep spożywczy ogólny czy tematyczny?

Mając do dyspozycji nieduży lokal i wysoce konkurencyjny rynek rozważ, czy lepiej otworzyć sklep spożywczy oferujący ogół asortymentu (od pieczywa, przez słodycze, dania gotowe, warzywa / owoce, nabiał aż po napoje i alkohole), czy nie lepiej wyspecjalizować się w konkretnej tematyce. Coraz bardziej popularne są sklepy specjalistyczne np.

  • sklepy spożywcze z żywnością ekologiczną
  • sklepy oferujące produkty do szybkiego spożycia (take and go)
  • piekarnie i cukiernie
  • sklepy oferujące warzywa i owoce (popularne „zieleniaki”)

Reklama sklepu spożywczego

Na początku zainwestuj w reklamę w lokalnych mediach (prasa, portale internetowe – taniej, telewizja i radio – drożej). Wyrób sobie banery oraz ładnie wyglądający, porządny szyld. Wybierz oryginalna i łatwą do zapamiętania nazwę. Załóż stronę internetową sklepu i konto na Facebooku. Jeśli zdecydujesz się na  franczyzę, koniecznie sprawdź jakie działania reklamowe możesz prowadzić. Zazwyczaj materiały promocyjne dostaniesz od firmy.


komentarzy 12

Kliknij, by dodać komentarz

  • Z sanepidem miałam najdłuższą przygodę, sporo formalności i wytycznych, a z koncesją trzeba uważać, żeby jej nie stracić sprzedając np. nieletnim. Jeśli chodzi o wyposażenie to też szukałam tak, żeby wszystko móc kupić za jednym razem i na kasiarze.pl kupiłam kamery, terminal płatniczy i kasę 🙂

  • konkretny artykuł i przydatne wskazówki, zabrakło chyba jednej z ważniejszych aspektów przy zakładaniu firmy, mianowicie tworzenia nazwy dla firmy, więc jeżeli jest ktoś zainteresowany tematyką, zapraszam.

  • To trudny kawałek chleba. Prowadzę taki sklep w miejscowości do 40 tys. mieszkańców i dopiero po trzech latach mogę powiedzieć, że jakoś mi się to opłaca. Takie wielkie zachodnie sklepy są dla nas niestety sporą konkurencją i sporym utrudnieniem. Jeśli ktoś myśli o otwarciu sklepu, to ostrzegam: niech to dobrze przemyśli. Trzeba sporo zainwestować, żeby potem nie mieć dodatkowych kosztów. Lokal, odpowiedni ludzie, dostawcy, hurtownie, wszelkie urządzenia, np. etykietujące. Jest tego sporo.

  • Osoby zainteresowane chęcią otwarcia małego sklepu spożywczego lub osoby potrzebujące zmian w prowadzonych ale niezbyt rentownych sklepach własnych zapraszam do kontaktu. Nasza firma zajmuje się przekazywaniem od podstaw wiedzy na temat działania takich małych sklepów spożywczych w małych miejscowościach, na osiedlach oraz na wsiach, dostosowanych do obecnie panujących warunków rynkowych. Osoby chcące otworzyć sklep szkolimy i przygotowujemy a na początku przedstawiamy informacje i analizujemy pomysł, osoby już prowadzące szkolimy i pomagamy wprowadzić odpowiednie zmiany aby sklep przynosił oczekiwane zyski. Zapraszam do kontaktu

  • Osoby zainteresowane chęcią otwarcia małego sklepu spożywczego lub osoby potrzebujące zmian w prowadzonych ale niezbyt rentownych sklepach własnych zapraszam do kontaktu. Nasza firma zajmuje się przekazywaniem od podstaw wiedzy na temat działania takich małych sklepów spożywczych w małych miejscowościach, na osiedlach oraz na wsiach, dostosowanych do obecnie panujących warunków rynkowych. Osoby chcące otworzyć sklep szkolimy i przygotowujemy a na początku przedstawiamy informacje i analizujemy pomysł, osoby już prowadzące szkolimy i pomagamy wprowadzić odpowiednie zmiany aby sklep przynosił oczekiwane zyski. Zapraszam do kontaktu [email protected]