Do walentynek zostało jeszcze trochę czasu, a jednak przepis na walentynkowe ciasto warto znać niezależnie od miesiąca i pory roku. Może akurat szykujesz romantyczny wieczór dla drugiej połówki bądź po prostu masz ochotę na coś pysznego? To ciasto sprawdzi się świetnie w każdej roli.
Składniki na ciasto walentynkowe
Aby dotrzeć do serca ukochanej osoby, możesz odwoływać się do wielu sztuczek, jednak naszą ulubioną jest oczywiście gotowanie. A właściwie pieczenie, bo przecież słodycze nie trafiają do brzuszka, a jedynie do serduszka. To ciasto z pewnością trafi do serca ukochanej osoby, jeśli przygotujesz je zgodnie z naszym przepisem. A ten nie jest zbyt skomplikowany. Walentynkowe ciasto z malinami i polewą czekoladową w swoim założeniu jest deserem prostym, które może zrobić dosłownie każdy – nawet cukierniczy laik. Aby zrobić je dobrze, musisz mieć w domu kilka składników. Nie jest ich wiele, jednak każdy jest niezbędny. Do samego ciasta przyda Ci się:
- 80 gramów cukru
- 50 gramów mąki pszennej
- 100 gramów mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Jak zatem widzisz, zrobisz pyszny biszkopt. Do niego konieczne są także maliny, świeże lub mrożone – około 200 gramów – a także 100 mililitrów wody i 100 gramów cukru. Co z tym zrobić? O tym za chwilę. To oczywiście nie wszystko. Musisz mieć jeszcze składniki na boski krem. Zrobisz go z:
- 500 gramów serka mascarpone
- 300 mililitrów kremówki
- 2 łyżek cukru pudru
Uzbrój się również w tabliczkę gorzkiej czekolady – możesz zastąpić ją czekoladą deserową lub mleczną, w zależności od tego, jak słodkie desery kocha Twoja druga połowa. Przyda się do zrobienia polewy. Potrzebujesz do niej także 100 mililitrów kremówki.
Jeśli masz już te składniki, czas zabrać się za robienie ciasta.
Jak zrobić walentynkowe ciasto?
Przygotowywanie walentynkowego ciasta zacznij od zrobienia biszkoptu. Oddziel żółtka od białek i ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Pojedynczo dodawaj do masy również żółtka i ciągle miksuj, choć na wolniejszych obrotach. W oddzielnej misce połącz dwa rodzaje mąki i proszek do pieczenia, a później dodaj suche składniki do piany z białek i żółtek. Wymieszaj bardzo delikatnie jednak uważnie, by wszystkie elementy się ze sobą połączyły. Przełóż ciasto do tortownicy z papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. W tym czasie możesz zająć się pozostałymi elementami. Umyj maliny i obejrzyj je. Wyrzuć te, które są zepsute. Przygotuj trzy słoiki i wyparz je, a następnie włóż do nich maliny. W rondelku zagotuj wodę i wsyp do niej cukier. Gotuj do otrzymania syropu cukrowego. Zalej nim maliny do połowy wysokości i zakręć słoiki. Ułóż słoiki w garnku, wlej wodę do ¾ wysokości słoików i gotuj przez 20 minut. Odstaw maliny do wystudzenia. Biszkopt zaraz będzie gotowy, a Ty masz do zrobienia jeszcze krem! W misce zacznij ubijać kremówkę z mascarpone i cukru pudru. W garnuszku przygotuj też polewę z czekolady i śmietanki. Czas na składanie ciasta. Biszkopt przekrój na pół, gdy będzie już w temperaturze pokojowej. Nałóż na jedną połowę krem z mascarpone i przyciśnij drugą częścią ciasta. U góry połóż maliny, a całość polej czekoladą.
Takie ciasto z pewnością trafi do serca Twojej drugiej połowy. Niezależnie od tego, czy zrobisz je w święto zakochanych, czy w zwykły dzień.
Dodaj komentarz