Jak otworzyć pub? Jakie wymagania trzeba spełnić żeby otworzyć pub? Jak wybrać lokal na pud? Formalności związane z założeniem pubu. Wytyczne sanitarne dla pubu. Jak uzyskać koncesję na alkohol?
Spis treści
Zaplanuj swój biznes
Zanim w cokolwiek zainwestujesz swoje pieniądze dobrze to przemyśl. Przede wszystkim, zbadaj rynek i zainteresuj się konkurencją. Zrób sobie rundkę po okolicznych pubach – zobacz jak funkcjonują, ile mają klientów. Nie pchaj się w miejsca gdzie jest już kilka lokali sprzedających alkohol. Zastanów się nad najlepszą lokalizacją dla swojego biznesu. Pamiętaj, że wynajem czy kupno są droższe odwrotnie proporcjonalne do odległości od centrum – im bliżej tym zapłacisz więcej. Zwróć także uwagę na stan budynku. Jeśli zdecydujesz się na miejsce w stanie surowym, wpakujesz w remont równowartość dobrego samochodu. Określ również profil swojej działalności, źródło finansowania, możliwe, zyski i straty. Zawczasu pomyśl także o reklamie oraz możliwościach rozwoju biznesu.
Działalność gospodarcza – pierwszy formalny ruch w stronę własnego pubu
Otwarcie własnej firmy jest konieczne i wiąże się z kilkoma formalnościami. Najpierw musisz wypełnić odpowiedni wniosek i dostarczyć go do Twojego urzędu miasta czy gminy. Następnie czekają Cię wycieczki do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych i Urzędu Skarbowego. Musisz przez to przejść – wcale nie będzie tak strasznie.
Kto może otworzyć pub?
Teoretycznie każdy. W praktyce musisz mieć smykałkę do handlu i głowę na karku. Bez odpowiedniej charyzmy i umiejętności zarządzania wszystko się posypie albo będziesz musiał zatrudnić menadżera z prawdziwego zdarzenia, co już na początku generuje dodatkowe koszty. Przygotuj się na sporo stresu, gdy hurtownia zawali zamówienie albo banda pijanych idiotów urządzi sobie u Ciebie w lokalu regularną bijatykę.
Jak wybrać lokal na pub?
Musi być przestrzenny, około 200 m kwadratowych powinno wystarczyć. W każdym razie pamiętaj, że chcesz otworzyć pub, a nie cisną norę. Kluczowa jest również lokalizacja. Miejsca bliskie szkołom czy kościołom od razu odpadają. Staraj się żeby w okolicy nie było podobnego biznesu, a Twój znajdował się w pobliżu dużych skupisk ludzi, jak osiedla czy duże zakłady pracy. O remoncie już wspominałem, jeśli masz sporo kasy na start, kieruj się wyłącznie lokalizacją, jeśli natomiast każdy grosz się liczy, postaraj się pogodzić dobre usytuowanie z kosztami dostosowania pomieszczeń do stanu używalności.
Wyposażenie
To niezwykle istotny element. Twój pub musi mieć wyjątkowy klimat. Oczywiście, niektórzy przyjdą tylko żeby się upić do nieprzytomności i będzie im obojętne jaki kolor mają ściany czy na czym siedzą. Sporo ludzi jednak przywiązuje wagę do kwestii estetycznych i obskurne wnętrze skutecznie odstraszy ich od wizyty. Urządzenie sali wraz z zapleczem kuchennym i dostosowanie lokalu do wymogów sanitarnych może pochłonąć nawet sto tysięcy złotych. Wszystko zależy od Ciebie i twojej wizji przedsięwzięcia.
Jak zdobyć koncesję na alkohol w pubie? Wymagania prawne do uzyskania koncesji na alkohol
Nie może jej otrzymać każdy, ale bez trudu spełnisz konieczne wymagania. Musisz:
– prowadzić działalność gospodarczą w miejscu wymienionym w zezwoleniu,
– posiadać tytuł prawny do lokalu, w którym chcesz handlować alkoholem,
– mieć ważne zezwolenie wydane przez wójta, burmistrza lub prezydenta miasta, w którym znajduje się Twój lokal,
– uiścić odpowiednie opłaty,
– dopilnować by Twój pub spełniał wymogi określone w uchwałach jednostek samorządu terytorialnego (rada miasta/gminy),
– kupować alkohol u podmiotów posiadających odpowiednie zezwolenie na jego hurtową sprzedaż,
– pokazać hurtownikowi, który Cię zaopatruje, zaświadczenie o uiszczeniu koniecznej opłaty,
– zgłaszać organowi zezwalającemu zmiany stanu faktycznego i prawnego, w stosunku do danych zawartych w zezwoleniu, w terminie do 14 dni od dnia powstania zmiany.
Koszty i rodzaje koncesji
– do 4,5 procent zawartości alkoholu oraz na piwo. Koszty: 525 zł za zezwolenie + 1,4 proc. ogólnej wartości sprzedaży tych napojów w roku poprzednim jeśli sprzedaży przekroczyła 37 500 zł;
– powyżej 4,5 procent do 18 proc. zawartości alkoholu (z wyjątkiem piwa). Koszt: 525 zł za pozwolenie +1,4 proc. ogólnej wartości sprzedaży tych napojów w roku poprzednim jeżeli wartość sprzedaży przekroczyła 37 500 zł;
– powyżej 18 proc. zawartości alkoholu. Koszt: 2100 zł + 2,7 proc. ogólnej wartości sprzedaży tych napojów w roku poprzednim jeśli wartość sprzedaży przekroczyła 77 000 zł.
Czas trwania koncesji na alkohol w pubie
Istnieją dwa rodzaje koncesji czasowych:
– gastronomiczna: na okres nie krótszy niż 4 lata, w przypadku sprzedaży napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu sprzedaży,
– detaliczna: na okres nie krótszy niż 2 lata, w przypadku sprzedaży napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży.
Wymagania sanitarne dla pubu
Znajdziesz je w rozporządzeniu z dnia 26 kwietnia 2004 r. dotyczącym wymagań higieniczno-sanitarnych oraz ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. Zapoznaj się dokładnie z tymi dokumentami. Oczywiście bardziej rygorystyczne zasady czekają Cię jeśli planujesz zaplecze kuchenne niż gdy handlujesz samym piwem.
Kuchnia w pubie
Tam gdzie ludzie chcą się czegoś napić, chętnie też coś zjedzą, dlatego pomyśl o przyrządzaniu prostych dań. Schabowy, frytki, pizza czy hamburgery będą sprzedawać się zawsze. Licz się jednak z kosztami niezbędnego wyposażenia jak: frytkownica, sokowirówka, mikrofalówka, podpiekacz, kuchenka, sztućce, talerze itd. Ta decyzja może kosztować Cie kolejne kilkanaście – kilkadziesiąt tysięcy złotych.
Pracownicy
Rozsądne minimum na początek to trzy osoby na bar i obsługę sali oraz ktoś na zmywak. Jeśli planujesz zaplecze kuchenne musisz mieć też pracownika do gotowania. W kuchni zatrudnij kogoś znającego się na rzeczy, barmanów według uznania.
Reklama pubu
Na początku działalności zainwestuj w reklamę. Skontaktuj się z lokalnymi mediami: przede wszystkim z portalami internetowymi oraz prasą. Jeśli masz pieniądze, idź do telewizji lub radia. Wydrukuj ładne plakaty i bannery. Rozwieś je w widocznych miejscach. Zatrudnij kogoś do roznoszenia ulotek. Załóż stronę internetową i na bieżąco aktualizowany profil na Facebooku.
Trzymam kciuki za wszystkich otwierających piwny biznes. Sam niedawno otworzyłem bar, jakoś idzie, nawet lepiej niż zakładałem, ale najważniejsze, że wreszcie robię co chcę i sprawia mi to radość. Jako rada dla innych gastronomów ; )powiem, że u mnie dobrze sprawdza się sprzęt Fagor. Wytrzymały, bezawaryjny, dobra jakość. A udany start w gastronomii to dobre menu, dobry sprzęt właśnie i dobra obsługa. Ta trójca jest najważniejsza.
Prowadzenie Pubu to ciekawe zajęcie, ale nie zawsze łatwo wystartować. Wasz artykuł fajnie pokazuje jak zacząć, jakie warunki spełnić. Bardzo fajnie napisane z przydatnymi informacjami. Pozdrawiam