Jak zostać kucharzem? Czym zajmuje się kucharz? Jaką szkolę trzeba skończyć by zostać kucharzem? Jaki powinien być kucharz? Ile zarabia kucharz? Gdzie pracuje kucharz?
Czym zajmuje się kucharz?
Kucharz zawodowo zajmuje się przygotowywaniem potraw. Do jego obowiązków należy, przyrządzenie dań, dbanie o ich smak i wygląd, dobór składników najlepszej jakość, odpowiednie przechowywanie pożywienia. Kucharz musi mieć także na uwadze przestrzeganie zasad BHP. Szef kuchni zarządza zespołem kucharzy, niejednokrotnie układa menu i kontroluje wydatki na produkty spożywcze.
Spis treści
Zakres obowiązków kucharza
Podstawowym obowiązkiem każdego kucharza jest przygotowywanie potraw. Oczywiście rodzaj potraw jest różny w zależności od tego, jakie potrawy serwuje dana restauracja czy tez lokal. Kucharz musi nie tyle umieć przygotowywać potrawy, ale również ustalić menu restauracji, musi także posiadać bogatą wyobraźnię tak, aby móc ładnie udekorować każde danie, napój, deser, itp., musi wiedzieć, jakie smaki łączyć, które produkty będą ze sobą współgrać a które nie, by wyszło coś niesamowitego i smacznego i by każdy klient był zadowolony. Kucharz bardzo często musi zająć się nie tylko potrawami, ale również wyglądem stołu. Każdy kucharz musi w należyty sposób dbać o swoje miejsce pracy, tak, aby było sterylne, czyste, zadbane, tak, aby można było bez problemu w nim przygotowywać posiłki. Do wykonywania swoich potraw kucharz musi zaopatrzyć się w najwyższej klasy produkty i przy ich wyborze kierować się także ich świeżością. Po za tym wszelkie narzędzia kuchenne muszą być przez kucharza systematycznie konserwowane by na długo służyły mu w pracy. Kucharz nadzoruje prace w kuchni, jest przełożonym, wydaje polecenia i w jego rękach jest obowiązek przygotować kuchnie w taki sposób, aby wszystko było zgodne z wymogami sanitarnymi jak równieżBHP. Co więcej kucharz ma obowiązek zarządzać środkami, które przeznaczone są na produkty spożywcze potrzebne do przygotowania potraw z menu, musi wiedzieć co jeszcze jest w zapasie, a co jeszcze trzeba dokupić. Kucharz musi posiadać talent, zmysł i wyczucie smaku by był dobry i odpowiednio wykonywał swoją pracę.
Jaki powinien być kucharz? Jakie predyspozycje musi mieć kucharz?
Kucharz powinien mieć poczucie smaku i umiejętność łączenia składników, odznaczać się kreatywnością. Musi być dokładny, dbać o higienę w kuchni i odpowiednie przechowywanie produktów, aby nie narazić klientów na choroby. W tym zawodzie niezbędne jest odpowiednie zaświadczenie lekarskie o stanie zdrowia umożliwiającym pracę z żywnością. Kucharz powinien mieć także szeroką wiedzę o najnowszych światowych trendach kulinarnych i potrawach z różnych stron globu.
Gdzie pracuje kucharz?
W zależności od umiejętności kucharz znajdzie pracę w restauracjach, hotelach, ośrodkach wypoczynkowych, firmach kateringowych, na pokładach statków itd.
Jak zostać kucharzem?
Kandydat na kucharza może uczyć się się w szkole policealnej, technikum, szkole zawodowej, czy uczelni wyższej. Skończenie odpowiedniej szkoły umożliwia podejście do egzaminu zawodowego niezbędnego (składającego się z części pisemnej i praktycznej) do podjęcia pracy kucharza.
Im wyższe wykształcenie tym więcej atutów podczas rozmowy kwalifikacyjnej. Popularne są również kursy doszkalające w rożnych dziedzinach kulinarnych.
Ile zarabia kucharz? Zarobki kucharza
Zarobki kucharza uzależnione są od miejsca i regionu pracy, jego stażu, umiejętności i renomy. Wynagrodzenie kucharza waha się w granicach od 1500 – 2000 zł miesięcznie w małych restauracjach do kilku tysięcy w większych uznanych hotelach, aż po blisko dziesięć tysięcy w dobrze prosperującej własnej firmie kateringowej.
Jak napisać CV kucharza
Życiorys kucharza wysyłany podczas szukania pracy powinien oczywiście zawierać doświadczenie kierunkowe, ale także skupiać się na doświadczeniu. W serwisie CVninja.pl znajdziesz kompletny poradnik i wzór cv dla kucharza.
Nie do końca zgodzę się z akapitem dotyczącym wykształcenia.Pozwolę sobie wkleić link do mojego bloga. Jestem absolwentem humanistycznego kierunku, który postanowił właśnie, że zostanie kucharzem. Będę na bieżąco relacjonował sytuację i głęboko wierzę, że uda się mimo braku formalnego wykształcenia w tym kierunku.
Zeby zostac szefem kuchni trzeba miec 5-8 lat doswiadczenia. Wtedy mozna tak jak Gordon Ramsay jedynie powierzac zalodze przyrzadzanie potraw i dowodzic zespolem.